Jury


De jury van de Turing Gedichtenwedstrijd wordt aangevoerd door Anne Vegter, de Dichter des Vaderlands.

Anne Vegter
ç

©Roger Cremers

Anne Vegter, in 2013 aangesteld als Dichter des Vaderlands, is sinds 2014 juryvoorzitter van de Turing Gedichtenwedstrijd. Het is haar wens om de ‘vrijheid van denken te heroveren en poëzie inzetten als radicaal middel tegen de dominantie van politiek- economisch taalgebruik ten faveure van de verbeelding.’ Ze gaat deze uitdaging aan door het individu op zijn meest persoonlijke manier te laten spreken, door vragen te stellen en onderzoekend te zijn in plaats van mening gevend. Ze mikt op een brede verspreiding van poëzie met de nadruk op educatieve projecten in combinatie met kritische kunstzinnige acties. In 2017 zwaait ze af, maar dit jaar zal ze opnieuw met verve de jury van de grootste poëziewedstrijd van Nederland en België leiden. 
http://www.dichterdesvaderlands.nl/annevegter.html
De andere juryleden zijn:

Akwasi


© Krijn van Noordwijkann

De
roots van Akwasi Owusu Ansah (28) liggen in Ghana en in Amsterdam. De voorman van de formatie Zwart Licht heeft zijn werk vanuit poëzie, via spoken word uitgebouwd naar rap en hiphop. Anno 2016 blijft het daar niet bij, maar is hij ook volop bezig met theater en televisie. Akwasi is een multidisciplinair createur. Met de pen als zijn belangrijkste werktuig komen zijn gedachten tot leven. Met zijn brede interesse houdt hij zich net zo lief bezig met het schrijven van scripts als met marketinggerelateerde zaken. Zo heeft Akwasi tegenwoordig een eigen platenlabel en een televisieproductiebedrijf. Onder meer daarmee biedt de performer een platform aan andere artiesten.
akwasi.net/

Spinvis

© Tibor de Jong 

Spinvis (Erik de Jong) debuteerde in 2002 met Spinvis/Spinvis, een plaat die in 2009 werd uitgeroepen tot het beste Nederlandse album van het decennium. Zijn theaterwerk en liedteksten zijn veelal geïnspireerd op het alledaagse leven van de sterfelijke, breekbare mensen die we allemaal zijn. Spinvis won de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied, de Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren, de Zilveren Harp en de Popprijs.
www.spinvis.nl/                                                                                                                                                   

Maud Vanhauwaert

© Dirk Skiba

Maud Vanhauwaert is schrijver en tekstperformer. Ze behaalde een masterdiploma Taal-en Letterkunde aan de universiteit van Antwerpen en een masterdiploma Drama aan het Conservatorium van Antwerpen, waar ze nu zelf doceert. Voor haar poëziedebuut 'Ik ben mogelijk', die in 2011 bij uitgeverij Querido verscheen, ontving Maud de Vrouw Debuut Prijs. In 2014 verscheen 'Wij zijn evenwijdig_', een bundel die werd gelauwerd met de Hughues C.Pernathprijs, alsook de Publieksprijs van de Herman De Coninck- wedstrijd Maud werd finalist van het Wereldkampioenschap Poetry Slam (2012) en van het Leids Cabaret Festival (2014). In 2013 won ze het Groot Nederlands Dictee bij de prominenten. Maud treedt met haar performances op, in binnen en buitenland. 
www.maudvanhauwaert.be

Françoise Geelen
Françoise Geelen is medeoprichter van de Turing Foundation. 

Voorjury
De voorjury van de Turing Gedichtenwedstrijd, die uit alle inzendingen eerst een Top 1000 en vervolgens een Top 100 selecteert, bestaat uit poëziecritici van Awater en Poëziekrant.